Цікавий відпочинок:

Узаконення самочинного будівництва PDF  | Друк |
Новини - Загальні новини
Четвер, 28 червня 2012 10:06
У липні експерти Фонду «Право і демократія» завітають до Сколе з виїзною зустріччю з мешканцями міста. Зацікавлені особи переглянуть фільм про самоорганізацію населення, прослухають лекцію про доступ до публічної інформації, судовий захист своїх прав та укладення і виконання договорів оренди земельних часток (паїв) в контексті інтересів орендодавців.
Враховуючи складність оформлення дозволів на будівництво, затвердження проекту, контролю за дотриманням будівельних норм та правил, широко застосовується стаття 376 Цивільного кодексу України щодо самочинного будівництва. Положення частини 5 статті 376 Цивільного кодексу України свідчить, що на вимогу власника (користувача) суд може визнати право власності на нерухоме майно, що самочинно збудоване на земельній ділянці, що належить йому. Вирішальним є питання, чи не порушує це права інших осіб.
Для прикладу, громадянин, який звернувся до суду з позовом про визнання права власності на прибудову до житлового будинку , раніше отримав дозвіл виконавчого комітету Ізяславської міської ради надав дозвіл для позивача на будівництво цієї прибудови. Також він виготовив будівельний паспорт на будівництво прибудови. Разом із тим позивач за згоди сусідів, які є відповідачами у справі, набув право власності на частину коридору загального користування, санвузла, коридору. Як було встановлено судом, самочинним будівництвом не порушено прав інших осіб, тому позов підлягав задоволенню.
Також органами місцевого самоврядування затверджуються окремі правила щодо узаконення об’єкту самочинного будівництва. Наприклад, Львівською міською радою затверджено Положення про врегулювання питань самочинного будівництва у місті Львові. Згідно цього Положення як санкція може застосовуватись адміністративне стягнення, яке може бути накладено не пізніше як через 2 місяці з дня його виявлення. Також в Положенні прописана процедура узаконення самочинного будівництва. Для усунення самочинно здійсненого будівництва особа повинна звернутися у виконавчий орган міської ради з заявою та подати необхідні документи у встановленому порядку для одержання дозволу.
У липні 2012 року експерти Фонду «Право і демократія» завітають до Сколе з виїзною зустріччю з мешканцями міста. Зацікавлені особи переглянуть фільм про самоорганізацію населення, прослухають лекцію про доступ до публічної інформації, судовий захист своїх прав та укладення і виконання договорів оренди земельних часток (паїв) в контексті інтересів орендодавців.
Громадяни, зацікавлені в захисті свого права власності, також можуть звернутися до безкоштовної юридичної приймальні Фонду за адресою м.Львів, проїзд Крива Липа, 6, 3-й поверх, тел.: (032) 2971932.
Експерти Фонду надають консультації в рамках проекту «Підвищення рівня правової обізнаності про доступ до правосуддя незахищених верств населення Львівської області», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Management System International (MSI).
 
Сколе - Карпати.інфо