Корисні поради та правила для приготування їжі в поході | Друк |
Статті - Все для туриста

У цій статті наведемо деякі корисні поради та правила для приготування їжі в туристичному поході.

Приготування їжі в туристичному поході повинні робити по черзі (в порядку чергування) всі учасники походу. Але так, як у деяких з них відсутній необхідний кухарський досвід, то потрібно їм нагадати кілька загальних правил приготування їжі в поході. Ці правила такі:

  1. Картоплю треба варити в підсоленій воді.
  2. М'ясо для супу спочатку потрібно варити в холодній воді, а потім додають овочі та інші складові.
  3. Рибу в супі потрібно варити до готовності, але щоб вона не розварилася її потрібно передчасно витягти з супу.
  4. У воду для каші також кладуть небагато солі, а боби, горох, квасолю солять тоді, коли вони розваряться.
  5. Завжди потрібно підігріти перед підсмажуванням їжі.
  6. Завжди перед варінням кілька разів промивайте у воді пшоняну крупу, рис, перлову і деякі інші крупи.
  7. Сіль кладемо в їжу за смаком. Орієнтовно на кухоль крупи припадає чайна ложка солі. Для молочних і солодких каш кладуть половину ложки солі.
  8. Каша до загустіння вариться спочатку на сильному вогні (при помішуванні), а потім - на слабкому.
  9. М'ясні консерви завжди кладуть у киплячий суп безпосередньо перед зняттям його з вогню.
  10. Рибу завжди очищають від луски, тримаючи за хвіст і скрібши ножем від себе, а потім потрошать.
  11. Щоб легше очистити рибу від луски, її треба на кілька хвилин опустити в гарячу воду.
  12. Перед підсмажуванням рибу натирають сіллю і обвалюють у борошні або сухарній крихті.
  13. Сухі овочі рекомендується перед варінням замочувати на півтори години у воді.
  14. Чорнослив треба спочатку замочити в окропі, а потім класти його в кашу (рисову, пшоняну, манну).
  15. Щоб пшоняна каша не мала гіркого присмаку, промите пшоно слід залити окропом, швидко довести воду до кипіння і злити її. Після цього можна варити кашу.
  16. Щоб не злипалися вермішель, локшина або розсипчастий рис, то їх потрібно варити строго по годиннику, відповідно, 8-10, 15-17 і 18-20 хвилин. Після варіння промити холодною водою.
  17. Якщо Ви забули покласти сіль в загуслу кашу, то треба її розвести в окропі і влити, при помішуванні, цей розчин в кашу.
  18. Приготування рисової каші: спочатку рис потрібно покласти в холодну воду, довести до кипіння, а потім, зливши окріп, знову залити холодною водою. Повторивши так два-три рази, отримують розсипчасту кашу.
  19. Щоб ранкове приготування їжі зайняло мінімум часу, слід крупи (крім манки), боби, горох та квасолю замочувати з вечора в холодній воді.
  20. Щоб зачерствілий хліб став м'якшим, його загортають у вологу ганчірку, а потім підвішують на гілці над гарячим вугіллям багаття.
  21. Морожену картоплю не можна розморожувати біля багаття: обмивши (обтерши снігом) і не очищаючи від шкірки, її потрібно опускати відразу в киплячу воду.
  22. Перш ніж вішати над багаттям відро або казанок, потрібно натерти мильною мочалкою або просто сирою глиною. Такий посуд буде легше вимити - кіптява відійде разом з милом або глиною.
  23. В якості мочалки для миття посуду в похідних умовах з успіхом можна використовувати хвощ або іншу рослинність, а відмити руки, якщо скінчилося мило, можна за допомогою глини, ягід бузини або просто прибережним піском.
  24. Перебуваючи біля багаття, черговий щоб уникнути опіків повинен дотримувати необхідні заходи обережності і бути відповідним чином одягнений і взутий.